Șeful ISU Constanța, col. Mihail-Cristian Amarandei, a declarat că la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța au fost constatate nereguli încă de la începutul acestui an, când inspectorii IGSU au făcut verificări pe linia respectării normelor de protecție și securitate la incendiu (PSI) în majoritatea unităților medicale din țară. Șeful ISU Constanța a arătat că în urma depistării neregulilor, conducerea spitalului „s-a angajat să le remedieze” până la sfârșitul anului. Col. Amarandei a recunoscut că ISU Constanța n-a mai făcut verificări ulterior, pentru a vedea dacă șefii spitalului s-au ținut de promisiune.
Prefectul municipiului Constanța, Silviu Iulian Coşa, a declarat că pacienții de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța au fost transportați la alte unități medicale din județ.
„A avut loc un incident nefericit, un incendiu la ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. În 7 minute au sosit forțele de intervenție, a fost activat planul roșu, planul alb. A existat o intervenție cu peste 50 de autovehicule, peste 125 de ofițeri. Au intervenit atât forțele ISU Dobrogea, cât și Galați, Călărași și Ialomița. Din nefericire există deja 9 victime, ceilați pacineți au fost distribuiți către alte Spitalul Județean, Spitalul Militar și Spitalul Pneumo. Alte spitale – CFR, Medgidia, Mangalia – sunt pregătite să intervină. Am fost și la spitalul modular, deja s-a deschis, ajunseseră primii 3 pacienți și acolo”, a declarat prefectul Silviu Iulian Coşa.
Potrivit informațiilor GÂNDUL, au fost 2 controale la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanta: un control în noiembrie 2020, un alt control în februarie 2021.
Seful ISU Constanța, Mihail-Cristian Amarandei a declarat că spitalele – inclusiv din Constanța – funcționează în baza unei autorizații date la momentul „dării în exploatare”.
„Cele 9 victime au fost identificate la nivelul secției ATI, la momentul proceri incendiului fiind 10 persoane internate pe acea secție. Nu am avut alte persoane decedate în alte zone ale spitalului. (…) Pentru stabilirea cauzelor incendiului vom cerceta toate aspectele, vrem să vedem cu exactitate care au fost cauzele. În februarie (n.r.- 2021) s-a efectat un control la toate unitățile medicale, în special la cele care asigurau suport COVID. Au fost constatate disfuncționalități, nereguli, au fost aplicate și sancțiuni”, a declarat șeful ISU Constanța.
Întrebat dacă Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța are aviz de Securitate la incendiu din partea ISU, col. Mihail-Cristian Amarandei a răspuns:
„Spitalul de Boli Infecțioase funcționează conform normelor, la data dării în exploatare. Deci, nu necesita (aviz PSI – n.r.). Nu m-am uitat pe document acum (dacă spitalul avea instalație de detecție a fumului). Au fost și aici identificate anumite nereguli (n.r. -la contoalele din februarie). Au fost și aspecte tehnice și aspecte organizatorice. Vom reveni cu un comunicat în care vom transmite toate detaliile acestea”.
Întrebat dacă din februarie ISU a făcut verificări la Spitalul de Boli Infecțioase pentru a vedea dacă neregulile au fost remediate, col. Mihail-Cristian Amarandei a răspuns:
„A fost un termen stabilit. Administratorul, utilizatorul, s-a angajat să rezolve tot ce s-a constatat în timpul controlului. Noi nu am mai verificat”, a răspuns șeful ISU Constanța.